T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
GİRESUN / MERKEZ - Giresun Lisesi

Tarih Dersine Nasıl Çalışmalıyız?

TYT Tarih İçin Nasıl Çalışmalı?

Üniversiteye girmek için sınava hazırlanan adaylara en büyük sürpriz sınav sisteminin değişmesi oldu. Değişen sistem içerisinde pek çok avantaj bulunmakla beraber bazı dezavantajların da yer aldığı bilinmektedir. Öğrencilerin çalışma prensipleri ve düzenleri aynı kalsa da ders bazında bazı değişiklikler yapılması gerekmektedir.

YGS ve LYS yerine gelmiş olan TYT ve YKS sınavları hakkında detaylı bilgi edinilmesi son derece önemlidir. Kaç soru sorulacağından soru başına kaç dakika ayrılacağı oldukça önemlidir. Özellikle zamanla ilgili sıkıntısı olan öğrencilerin,  bu açıdan detaylı araştırma yapıp müfredatta yer alan tarihten coğrafyaya, matematikten Türkçeye kadar tüm dersleri gözden geçirmesi gerekmektedir.

TYT İçinde Tarihin Önemi Nedir?

Temel yeterlilik testi ile ilgili yapılan ilk açıklamalarda sınavda tarihe yer verilmeyeceği belirtilmiştir. Daha sonra düzenlemeye gidilerek sosyal bilimler kapsamında tarih, coğrafya, felsefe ve din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin de yer alacağı dile getirilmiştir. Soru dağılımına detaylı şekilde göz gezdirildiğinde sosyal bilimler bazında toplam 20 adet sorunun sorulacağı dikkat çekmektedir. 20 adet sorudan 5 tanesinin tarih dersine ait olduğu bilinmektedir.

Her ne kadar 5 soruda tarihin tamamının nasıl yeterlilik ölçeceği tartışılıyor olsa da öğrencilerin bu 5 soru için tarih konularına çalışması gerekmektedir. Türkçe ile beraber %50 oranında ağırlığa sahip olan sosyal bilimler, puan kazanabilmek açısından son derece önemlidir.

TYT İçin Tarihe Planlı Çalışma

Birçok öğrenci için nasılsa 5 soru çıkacak, çalışmasak da olur kanaatine neden olacak olan TYT'de, 5 soru avantaja dönüştürülebilir. Doğru çalışma yöntemi bulunduğu takdirde tarihten hem TYT'de hem de YKS'de istenilen sonucu alabilmek mümkündür. Bunun için her şeyi bir kenara bırakıp yalnızca planınızı yapmalısınız.

Günün en az 45 dakikasını tarihe ayırdığınızda haziran ayında yapılacak olan sınava hazır olmanız mümkündür. Üstelik sorulan 5 sorunun da kusursuz şekilde çözülebileceğine emin olabilirsiniz. Haftanın her günü çalıştığınızda yeterli olabilmeniz mümkün olacaktır.

TYT İçin Tarih Konu Çalışma

TYT için tarih dersine çalışmaya başladığınızda konulara öncelik vermelisiniz. Konularınızı çalışırken her şeyden önce birinden dinlemeye özen göstermelisiniz. Tarihin en önemli anlaşılma tekniği dinlemektir. Önce dinlemeniz daha sonra konuları kendi usulünüze göre çalışmanız gerekmektedir.

Konulara hâkim bir arkadaşınızın anlatmasını rica edebileceğiniz gibi videolu ders anlatımlarını da tercih edebilirsiniz. Bu şekilde anlatılanların %40'ı hafızanızda yer etmeye başlayacaktır. Daha sonra kendi kendinize konu çalışmaya başlayabilirsiniz.

TYT İçin Tarihe Yazarak Çalışma

Temel yeterlilik testine hazırlanırken tarih konularına yazarak çalışmayı denemelisiniz. Sözel derslerin hafızada en sağlıklı kalma yöntemi yazmaktır. Bu açıdan %60 oranında başarı ve kalıcılık yakalamanıza yardımcı olacaktır.

Öncelikle müfredata bakmalı ilk konulardan başlayarak dersleri dinlemelisiniz. Daha sonra okuduğunuz ve kendinize göre en önemli olan noktaları yazmalısınız. Yazdığınız bu notlar, birkaç ay sonra konuyu hatırlamak istediğinizde yardımcı olacaktır. Sayfalarca kitap karıştırmaktansa yazdığınız notlardan okumanız, hatırlamak için yeterli olacaktır.

TYT İçin Tarihe Ses Kaydıyla Çalışma

TYT ne kadar yorum merkezli bir sınav olsa da tarih dersi ezberlenecek bilgilere dayalı bir derstir. Dolayısıyla bugün okuduğunuz herhangi bir notu birkaç hafta sonra unutmuş olmanız muhtemeldir. Bu gibi durumlar için çalışma tekniklerinden biri ses kaydı almaktır. Özellikle tarihte en çok işe yarayan çalışma metodu budur. Önce notunuzu tutup daha sonra kendi tuttuğunuz notları okuyarak kayıt yapmalısınız.

Ders notlarının kaydını okula giderken, dönerken, otobüste, yürüyüş yaparken sık sık dinleyebilirsiniz. Bu sayede bilgilerin sürekli kulağınızda olmasını sağlayabilirsiniz. Sık pekiştirme tekniği sayesinde bildiklerinizin yerleşmesi mümkün olacaktır.

TYT İçin Tarih Tekrarı Yapma

TYT için hazırlık sürecine girdiğinizde sözel derslere ekstra dikkat göstermelisiniz. Kolay unutulan ve sık tekrar isteyen sözel dersler, bolca okunmalıdır. Bu dersler arasında özellikle tarih bilgilerinin canlı kalmasının tek yolu tekrar etmektir. Tarih dersini ne kadar tekrar ederseniz, soru çözdüğünüzde o kadar aklınızda kalır.

Soruları doğru çözebilmek için günlük tekrarlarınızı yapmayı ihmal etmemelisiniz. Günün 45 dakikasını yeni konu için 30 dakikasını tarih tekrarı için ayırmalısınız. Haftanın herhangi bir gününde de en az 1,5 saat geçmişe dönük tekrar uygulaması yapmalısınız. Bu şekilde sınavda tarihe dair hatırlamadığınız herhangi bir bilgi kalmayacaktır.

TYT İçin Tarihten Soru Çözme

TYT hazırlığında olan öğrencilerin tarihten çıkacak olan soruları çözebilmesi için soru çözmeye alışkın olması gerekmektedir. Her ne kadar az soru çıkacak olsa da düzenli olarak çalışıldığında çıkan az miktarda sorunun da full yapılması muhtemeldir.

Tarihten soru çözmek, bilgilerin pekiştirilmesi için son derece önemlidir. Günde en az 50 soru çözmeli konu çalışmayla beraber çözümleri de yürütmelisiniz. Sınava birkaç ay kaldığında ise soru çözümlerinizi en az 100'e kadar yükseltmiş olmanız gerekmektedir. Bu şekilde test çözerek bilgi elde etmeniz de mümkündür.

TYT İçin Tarihten Deneme Çözme

Tarih dersinin konularına ne kadar hâkim olursanız olun yeteri kadar soru çözmediğinizde olumlu sonuç alamazsınız. Bu açıdan denemelerin de tahmin ettiğinizden çok daha faydalı olacağına emin olabilirsiniz. Sınav sürecinde olan öğrencilerin, deneme sınavlarıyla ilgili en yanlış bilgisi sınava yakın tarihte çözülmesiyle ilgilidir.

Deneme sınavını yalnızca sınav yaklaştığında değil uzakken de çözmeniz gerekmektedir. Özellikle sözel dersler için deneme sınavlarında daha önce görmediğiniz soru çeşitlerini görebilirsiniz. Dolayısıyla TYT hazırlığında olan öğrencilerin düzenli olarak deneme çözmesi önerilmektedir.

Deneme çözerken önce ayda 1 tane çözmelisiniz. Daha sonra 2 haftada 1'e düşürüp sınav yaklaştığında ise haftada en az 1 tane deneme bitirmelisiniz. Tarih bilgilerinizi diri tutması açısından oldukça faydalı olacaktır.

TYT İçin Tarih Soru Cevap Etkinliği

TYT sürecinde zaman zaman arkadaşlarınızla vakit geçirmeyi özleyebilirsiniz. Bu süreçte hem eğlenceli zaman geçirmek hem de bilgilerinizi tazelemek için soru cevap etkinliği yapabilirsiniz. Elinize aldığınız küçük not kâğıtlarından birbirinize soracağınız her soru sınavda karşınıza çıkabilme ihtimali olan sorudur. Bu nedenle olabildiğince fazla pratik yapılması önerilmektedir.

Soru cevap etkinliğinde beyin fırtınası uygulandığı için hafızada canlı kalması çok daha kolay olacaktır. Özellikle tarih gibi bilgi gerektiren dersler için soru cevap uygulaması sınava hazırlıkta faydalı olmaktadır. Soruyu soran kişi de cevap veren kişi de çalışmanın faydasını görecektir.

TYT İçin Tarihten Profesyonel Yardım Almak

TYT hazırlığı için olabildiğince profesyonel davranmak gerekmektedir. Özellikle tarih dersine hazırlanırken eksik olduğunuz konuları kapatabilmeniz önemlidir. Kendiniz eksik olduğunuz konularda yeterlilik hissetmediğinizde işini iyi yapan bir öğretmenden yardım alabilirsiniz. Yalnızca eksik olduğunuz konuları dinleyeceğiniz bir öğretmen, süreç içerisinde ihtiyacınız olan desteği sağlayacaktır.

Tarih dersinden yardım almanın en büyük avantajı, çözemediğiniz soruları çözebilme fırsatı sunmasıdır. Bu şekilde dilediğiniz zaman eksik olduğunuz, hatalı yaptığınız soruları anlayabilirsiniz. Üstelik yanlış yapılan soruların sorulup geri dönüt alınması, bir sonraki testler için de ışık tutmaya yarayacaktır.

Profesyonel yardım alırken öğretmeninizin sık sık dile getirdiği detayları not almanız daha sonra dönüp okumanız dersin anlaşılırlığını kolaylaştıracaktır. TYT için ne kadar profesyonel çalışırsanız o kadar iyi sonuç elde edersiniz.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.12.2018 - Güncelleme: 06.10.2021 10:35 - Görüntülenme: 1774
  Beğen | 0  kişi beğendi